Hogyan legyünk tudatosak az életben, a háztartásunkban

Tudatosan

Lazítsunk lefekvés előtt a pihentető alvásért - hogyan?

Az egészséges légzés megszépít és segíti a pihentető alvást.

2017. április 25. - berika06

„Az egészséges légzés megszépíti 

 és meghosszabbítja az életet. 

/Lao-ce  

Amikor egy csecsemő megszületik, rögtön felsír, ekkor megtörténni az első lélegzetvétel is. Az utolsó sóhaj, pedig mindaz, ami az életet jelenti és elválik az életet jelentő testtől, ami többé már nem lélegzik.  

Régen a népek tudták, hogy a lélegzés az életet jelenti, boldoggá és széppé tesz. Ezért tisztelettudóan nevezték az életet: „Nagy lélegzet”- nek.  

A rómaiak azt mondták „ Ne hátrálj meg a baj elől, lélegezz mélyebbet, s úgy szállj vele szembe.”  

Goethe pedig így vélekedett:                

  „ A lélegzésben kettős a kegy: 

    Levegőt szívsz, levegő megy. 

   Összeszorít, aztán frissít: 

    Vegyes – csodás lét mindig.”  

Testünknek, szervezetünknek szüksége van friss levegőre, hogy egészségesek és szépek maradjunk. A vérkeringés és a légzés szoros kapcsolatban vannak egymással.  

Ha, rossz egy szövet vérellátása, abból egészségi problémák származhatnak. Ha az anyagcsere salakja felhalmozódik a szervezetben, akkor az izmok hamar ellankadnak.  Az idegsejtek működése nagymértékben függ az oxigénellátottságtól. Amikor a szervezet kevés oxigént kap a szervezet gyorsan, kifárad, romlik a koncentráló képesség is. Kimerültséget, fejfájást, kedvetlenséget érezhetünk.  A súlyosabb következményeket itt most nem említem meg.  

Az emberek 80 % lélegzik helytelenül.  A természetes és egészséges légzésben a has (rekeszizmok) és a mellkas izmok is részt vesznek. 

Nemtörődömség miatt, a hasi légzést elhanyagoljuk. Ezenkívül, sokszor a szájon át, vesszük a levegőt, ami szintén helytelen légzés egyik formája. A nem megfelelő gázháztartás (oxigén – széndioxid) nem megfelelő arányban van a szervezetben, sokszor a széndioxid felhalmozódik. Ezért, lihegünk, zihálunk, nyögünk, és egyre elégtelenebbé válik a légzésünk.  Rendes körülmények között percenként tizenhatszor lélegzünk ki és be. Egy énekesnek is elegendő ennyi ki és belégzés és ez csak azért sikerülhet így, mert a mellkasát megfelelő helyzetben tartja, és a testtartása biztosítja neki a megfelelő légző mozgást.  

A helyes légzést elősegíthetjük légzéstornával.  

A légzéstorna egészségünk szempontjából nagyon fontos. A légzés típusa befolyásolja a testtartást. A jó testtartás megszabja az ember esztétikai küllemét és a belső kozmetika egyik titka.  

Hogyan lélegezzünk helyesen?  

Fontos, hogy légzés közben a rekeszizmunkat is működtessük, de ezt csak akkor tudjuk megtenni, ha a hasunk ellazul. Hiúságból, ha behúzzuk, vagy elszorítjuk a hasunkat, akkor a légzés elégtelenné válik. 

Pár könnyen kivitelezhető légző gyakorlatot ismertetek:  

Állj a nyitott ablak elé minden reggel felkelés után és minden est lefekvés előtt is. Ajkadat résnyire nyisd ki. – mintha „f” hangot akarnál mondani. Így lélegezz ki. Utána az orrodon vegyél mély lélegzetet négyszer egymás után.  

Rövid időre feküdj vissza az ágyba és csinálj has légzést. Háton fekve nyújtsd ki a lábad, és ötször – hatszor lélegezz a rekeszizmoddal. Ezt a gyakorlatot hason fekve is elvégezheted. 

Fordítsd kifelé a sarkaidat és lábikrádat, eközben húzd be a hasadat és lélegezz ki. Lazítsd el a hasizmaidat 10 másodpercre és ismételd meg a gyakorlatot négyszer egymás után.  

A „hasprés” gyakorlat az, amelyik a legalkalmasabb arra, hogy az agysejtekhez bőséges oxigén jusson el. Feküdj lazán, az ”f” hang kiejtése után, húzd össze a hasad. Lassan szívd be a levegőt az orron át, mintha szimatolnál. Közben dülleszd ki a hasad és tarts légzésszünetet. Ezt a gyakorlatot hatszor ismételed meg, úgy hogy közben gyorsítsd a tempót.  

Ismét állj a nyitott ablakhoz. Emeled a magasba a karod, majd lassan engedd le oldalt. Közben végezz kilégzést. Ezután ugyan ezt a gyakorlatot, fordítottan végezd el. Közben mély belégzést végezz. 

Hamarosan érezni, fogod, ahogyan a meleg áramlik az ujjaidban, ez annak a jele, hogy a vérkeringés elindult és áramlik a friss vér. Ez a jó véráramlás.  

Ha, ellenőrizni szeretnéd, a rekeszizomlégzésed, akkor tedd a következőket.  

Laposan feküdj le, helyezz körülbelül 2 kg. Súlyú, könyvet a hasadra. Azt érzed, majd, hogy a rekeszizom feletti rész belégzésnél kitágul, kilégzésnél pedig összehúzódik. 

Ez a könyv emelkedésével, süllyedésével nyomon követhető. 

Ne csalj, és a hasad maradjon teljesen laza ennél a gyakorlatnál, segíteni nem szabad, ha valósan látni akarod milyen a rekeszizomlégzésed. 

Az ismertetett légzésgyakorlatokkal megtettük az első lépést a gyógyító légzés eléréséhez. 

A gyakorlatokkal nem csak a légzésünkön segítünk, hanem a helyes testtartáson és a bőrünk is feszesebbé válik.  

Ne feledjétek, a legjobb kozmetikum, vagy kozmetikai kezelés is csak akkor lehet hatásos, ha a hatóanyagok eljutnak oda, ahol szükségünk van rá. Ehhez szükséges a megfelelő véráramlás, vérkeringés. Ebben nyilvánul meg a belső kozmetika szerepe. 

Az alvás biológiai szükségletünk. Nagy szerepe van az egészségünk, szépségünk és fogyatékosságaink helyrehozatalában is. Az alvás fiatalít, szépít, megteremti az eredményes kozmetikai kezelések alapjait is.  Az alvás és az ébrenlét ugyan úgy része a természet harmóniájának, mint az apály – dagály, vagy a világos-sötét, fény és árnyék. 

Ha, az alvás megfelelő ritmusban következik és ezt követi az ébrenlét, akkor egész nap frissek, derűsek vagyunk. Jó a kedvünk, jól érezzük magunkat és örülünk az életnek. 

Az „alvás egy remek találmány”, mégis sokan keserűséggel beszélnek róla, mert csak forgolódnak az ágyban, alig várják, hogy virradjon és felkeljenek. 

Két régi történetet leírok, ami tanulságos. 

Egy Margarete nevű hölgy, mindent megpróbált, hogy elaludjon, de sehogy nem jött össze neki. Egyszer elgyötörten balsejtelmeitől aggódva feküdt le az ágyába. Közben az egyik hajcsavarója leesett az ágya alá. Felkelt, hogy megkeresse, de az ágy alá, a falig kellett érte mászni. Ettől annyira kimerült, hogy visszafeküdt az ágyába és rögtön elaludt.

Utána minden este, négykézláb mászott az ágya körül, mert csodákat művelt vele a mozgás. 

Hein Petersen nem küzdött hasonló gondokkal, ő több, mint 50 évig volt egy torony őrzője. A közelében, minden 10 percben elsütöttek egy ágyút, ami a hajókat figyelmeztette a zátonyokra. Egyik éjszaka valamilyen hiba következtében elmaradt az ágyúlövés. Az öregember hirtelen felébredt az álmából és azt kiáltotta. „mi volt ez?” 

Az egészséges alvás közben a test ú energiákat halmoz fel.  Ha hosszabb ideig áll fent a nem megfelelő alvás, akkor zavarok keletkeznek, ezt meg kell előzni. 

Mit tehetünk, hogy pihentető alvásban legyen részünk? 

Lefekvéskor szellőztessük jól ki a szobát. 

 

ablakelott_legzogyakorla.jpg

 

Amikor teheted, engedélyezz magadnak egy kis déli alvást.

Ne fordulj altatókhoz, mert könnyen szenvedéllyé válhat és ez végtelen láncolathoz, vezethet, ami káros következményekkel járhat az egészségedben.

Lefekvés előtt tegyél egy rövid sétát.

Este ne egyél túl zsíros ételt, kerüld a túlzott szénhidrát bevitelét. Lefekvéskor, már gyümölcsöt se egyél, mert megerjed a gyomrodban és reggel, rossz közérzettel ébredsz fel. 

Lefekvés előtt vegyél langyos fürdőt, ez lehet fenyőillatú is.

Ha hideg a lábad, akkor segít a váltott lábfürdő. Hideg- meleg víz, a befejezés mindig hideg vizes fürdő legyen.

Kerüld a hagyományos tea, kávé fogyasztását különösen az esti órákban.

Ne cigarettáz, mert álmatlanság lesz a következménye.

Olvass egy könnyű olvasmányt, vagy hallgass halk zenét, amely eltereli a figyelmet a napi munkának a gondjairól.

zenerealvas.jpg

 

Gondoskodj megfelelő, kényelmes fekhelyről. Ne kegyen túl kemény és bele se süllyedj, mert mind a kettő alvásproblémákhoz vezet. 

Egy receptet is kipróbálhatsz, ami elősegíti az elalvást. 

1 pohár, íróba vagy joghurtba keverj 1 evőkanálnyi tejport és édesítsd egy evőkanálnyi mézzel.  Ezt idd meg.  

Szükség esetén a Valeriána, macskagyökér is jó megoldás lehet? Ma már többféle formában beszerezhető. Tea, szirup, kapszula, stb. is létezik belőle. 

Az ember fele életét az ágyába tölti egy régi bölcsesség szerint, ezért is fontos, hogy megfelelő legyen a fekhelyünk. 

Régebben bevált, szer a vérkeringés gyorsítására, ami, ha jó szintén hozzájárul a pihentető alváshoz, az ásítás. Egy jó kiadós ásítás, mindig együtt jár a tagok és a mellkas alapos megnyújtóztatásához. 

A vér eljut az erek legkülsőbb elágazásaiba is, így a testünk felfrissül. Ezért van az, hogy a természet is ásításra késztet bennünket.  

Sokan a testükkel kevesebbet törődnek, mint az autójukkal. Minden gépkocsivezető, tudja, ha hosszan nem megfelelő sebességgel halad, vagy hirtelen fékez a gépkocsi motorját tönkreteszi. Az ember szervezete legalább annyi kíméletet igényelne, mint egy gépkocsi.  

Agyunk, ébrenlétünk utolsó pillanatáig teljes sebességgel dolgozik. Nem várhatjuk el, hogy a megfeszített munka után, rögtön megtalálja a nyugalmat, a pihentető alváshoz.  Meg kell tanulni, hogy a napi történéseket, élményeket lassan halkítsuk le bennünk., hogy puha siklással érkezzünk az álmok birodalmába.  

Ha, az olvasottakat összetesszük, könnyen rátalálhatunk arra az útra, ami a jövőben elvezet a pihentető alváshoz. A mindenkori biztonságérzet nagyon fontos. Az alvásra készülőnek érezni kell, hogy jó helyen van, és hogy a külső veszélyek nem fenyegetik.  A nappal problémát az éjszaka tovaűzi.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://termeszetesmegoldasok.blog.hu/api/trackback/id/tr4412453625

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.